Ardahan Tarihi Ardahan Resimleri
ARDAHAN'IN TARİHİ YERLERİ

Picture
Kaleler

Ardahan Kalesi: Ardahan Kalesi çevresinde yapilan Prehistorik arastirmalar, (M.Ö. 3500-2000) Eski Tunç Çagi'na ait yarlasmanin varligini ortaya koymustur. Ardahan Kalesi, Osmanli döneminde 16. yüzyil ortalarinda, Kanuni Sultan Süleyman'in emriyle insa edilmis ve günümüze kadar ulasmayi basarmistir. Tarihi oldukça eskilere dayanan Ardahan Kalesi'nde yapilan kazilar bölgenin çesitli kralliklarin hakimiyetine girdigine göstermektedir.

Savasir ( Cancak ) Kalesi: Posof ilçesine bagli Savasir ( Cancak ) köyünün güneydogusunda, üç yani vadi ile çevrili sivri bir tepe üzerinde konumlandirilmistir.

Kinzi Kalesi: Ardahan'in yaklasik 30 km. batisinda Bagdese ( Kinzodamal ) köyünün kuzeyinde, Bülbülan Yaylasi'nin güneydogusunda yer alan bir kaledir.

Sevimli Kalesi: Hanak ilçe merkezinin yaklasik 18-20 km. güneydogusundaki Sevimli ( Vel ) köyünün takriben 500 m. güneyinde, Kura Nehri vadisinde, yarimada biçimli sarp bir tepe üzerinde yer almaktadir.

Kalecik Kalesi: Göle ilçesine bagli Kalecik köyünün yaklasik 450-500 m. güneyinde, köyden gelen derenin olusturdugu vadi ile Kura Vadisi'nin kesistigi noktada sarp bir alana kurulmustur.

Seytan Kalesi: Çildir ilçesinin Yildirimtepe köyü civarinda olan bu kalenin, Ortaçag'da yapildigi tahmin edilmektedir. Çildir'a 1 km. uzakliktaki Yildirimtepe köyünün yaklasik 1,5 km. kuzeydogusunda bulunan Karaçay Vadisi'nde oldukça sarp bir alana insa edilmistir.

Kurtkale Çildir: ilçe merkezinin yaklasik 36 km. kuzeydogusundaki Kurtkale nahiyesinin 1 km. güneyinde ve Gürcistan sinirinda bulunmaktadir. Yakinindaki nahiyeye de adini veren Kurtkale'nin tarihi ve adini nereden aldigi konusunda kesin bilgi yoktur.

Kazan Kale: Ardahan'in yaklasik 12-13 km. kuzeydogusunda, Kura Vadisi'nin nehrin akis yönüne göre saginda, vadinin sinirlandigi dil biçimindeki yükselti üzerinde yer almaktadir. Kesin tarihi bilinmeyen kale çevresinde, eski yerlesim izleri mevcuttur.

Altas ( Ur) Kalesi: Ardahan- Hanak karayolunun 18. km'sindeki Altas (Ur) köyünün dogusunda yer alan sivri bir tepe üzerine kurulmustur. Tarihi kaynaklarda sadece adi ve yeri belirtilen kalenin, ilk yapim tarihi kesin degildir. Ancak 7.- 8. yüzyildan beri bu kalenin mevcut oldugu anlasilmaktadir.

Kirnav Kale: Hanak ilçesinin 5 km. güneyindeki Çayagzi köyünün yaklasik 400 m. batisinda Ardahan– Hanak karayolu üzerinde Hanak Çayi kenarinda yer alir. Bu kalenin de kesin insa tarihi bilinmemektedir. Ancak bugünkü kalintilarin, Ardahan Kalesi'ne ait kalintilarla ayni duvar teknigine sahip olmasi dikkat çekicidir.

Camiler

Ardahan Merkez Mevlit Efendi Camii: Ardahan sehir merkezinde Halil Efendi Mahallesinde, kalenin yaklasik 150-200 m. dogusunda yer almaktadir. Giris kapisinda bulunan kitabeye göre, yapimi 1701 tarihinde insa edildigi anlasilmaktadir. Ancak bu caminin yakin tarihlerde beden duvarlarinin yaridan yukarisi ve üst örtüsü yenilenmistir.

Posof Merkez Camii: Posof merkez camisinin minberinde kitabeye göre 1868 tarihinde insa edildigi anlasilmaktadir. Cami, boyuna dikdörtgen planli olup, kesme taslardan yapilmistir. Iç yapisi Osmanli mimarisini yansitmaktadir. Ayrica caminin dogusunda yer alan dikdörtgen hazire alaninda bulunan bir lahitte yazan 1771 tarihi caminin tarihinin minberindeki tarihinden daha eskiye dayandigini düsündürmektedir.

Magaralar

Övündü Magaralari: Çildir'a bagli Kurtkale nahiyesinin 1 km. dogusundaki Övündü köyünün yaklasik 250-300 m. güneyindeki kalker kaya kütlesine oyulmak suretiyle olusmus iki grup magara yerlesimidir.

Ortakent (Büyük Nakala ) Magaralari: Hanak ilçesinin 10 km. kadar dogusunda yer alan Ortakent (Büyük Nakala ) nahiyesinin yaklasik 7-8 km. güneyinde, Kura Nehri Vadisi'nde, nehrin akis yönüne göre sol yanindaki kayalikta, çok sayida magara yerlesimi ve büyük bir kaya kilise bulunmaktadir. Tarihi kaynaklarda bu magara yerlesimi grubunun da kendisinden sonra gelen Tahtali, Vaslop , Ampur ve Colit Magaralari gibi Yontma Tas Çagi izleri tasidigi belirtilmistir.

Göller

Il merkezine 45 km. uzaklikta bulunan göl, deniz seviyesinden 1956 m. yükseklikte ve 25 km2'lik bir alani kaplamaktadir.

Çildir Gölü: kislari çok soguk geçtigi için kasim ayi sonlarinda donmakta ve buz derinligi 1 m'yi asmaktadir. Gölün buzlari nisan ayi baslarina kadar çözülmemektedir. Kislari yüzeyinde 2 m. civarinda buz olusan Çildir Gölü'nde, buz delinerek balik avi yapilmaktadir.

Çildir Gölü disinda, Aktas ve Aygir gölleri ile Posof Çayi'nda da sportif olta balikçiligi yapilabilmektedir.

Kus Gözlem Alani

Ardahan Ormani Kus Alani, Aktas Gölü Kus Alani ve Çildir Gölü Kus Alani Ardahan ili sinirlari içinde bulunmaktadir.

Aras Havzasi