Bingöl Tarihi Bingöl Resimleri
BİNGÖL 'ÜN TARİHİ YERLERİ

Picture
Kral Kızı  Kalesi
  Genç ilçe Merkezinden 2 km. uzakliktadir. Bir tepenin üzerinde bulunan bu kalenin ancak yikintilarina ve kalintilarina rastlanabilmektedir. Bu kaleyi Pers hükümdari Dara Gençte uzun yillar kalmis ve bu kaleyi kizi için yaptirmistir. Genç ilçesi eski ismini bu kaleden almistir. Bugün mesire yeri olarak kullanilmaktadir.

  Sebeterias Kalesi
  Murat vadisi üzerinde, Bingöl Il merkezinden 18 km. uzakliktadir. Urartu kralinin Bingöl yaylalarini elinde tutabilmek için yaptirdigi uç kaleden birisi olup bugün ancak kalintilari ortada kalmistir.

  Kığı Kalesi
  Kigi Ilçesinin kuzeydogusunda olup, Bizanslilar zamanindan kalmistir. Saglam bir yapi oldugu ve asirlardan beri hayatiyetini devam ettirdigi görülür. Çevresinde bir çok bina olup bugün için terk edilmis durumdadir.

  Yüzen Ada
  Solhan ilçesi Hazarsah Köyü Aksakal Göl mezrasindaki ada, o yörede yasayan halk tarafindan kesfedilmistir. Söz konusu ada simdiye kadar görülmemis bir tabiat olayina sahiptir. Bingöl-Solhan karayolundan 4,5 km. uzakliktadir. Bingöl'ün turizmi doga güzelliklerine dayanir. Yüzen ada tamamen dogaldir. Göl'ün üç tarafi daglar ve tepelerle çevrilmis düz arazi üzerinde bulunan krater göl konumundadir. Gölün simdiki alani 300 m²'nin üzerindedir. Gölün derinligi 50 metreden fazla oldugu sanilmaktadir. Göle devamli akinti oldugu tespit edilmistir. Gölün altindan ve kemerlerinden giren su, Gölün alt tarafindan, Gölden daha asagida olan dereyi beslemektedir. ufak kaynaklar bu görüsü teyit etmektedir. Yaz ve kis aylarinda su seviyesi ayni kalmaktadir. Su tatli ve berrak olup, herhangi bir madensel tuz ihtiva etmemektedir. Balik yetistirmek mümkündür. Golün ortasinda hareket eden iki ada vardir. Adalar göl içinde bagimsizdir. Üstüne binildigi zaman sal gibi her tarafa agir agir hareket etmektedir. Adanin üzerinde 5 tane bodur ve disbudak agaci mevcuttur. Çevredeki bitkiler Gölün mevcut suyu ile beslenmektedir. Ada üzerinde bulunan ot köklerinin sarici olmasi nedeniyle toprak tamamen bitki kökleri ile kaynamis ve yapismis durumdadir. Bu doga harikasini mutlaka görmelisiniz...

  Güneşin Doğuşu
  Ilimizin Karliova ilçesinin 3250 m. yükseklikteki Bingöl daglarinin Kala tepesinden günesin dogusunu normal durumundan çok farkli seyretmek mümkündür. Her yil 15 temmuz - 15 Agustos tarihleri arasinda en iyi sekilde seyredilebilir. Günesin dogusu çok degisik sekillerde normal halinden çok farkli heyecanli ve oldukça korkunç sahneler yaratmaktadir.Dünyada tam anlamiyla Günesin dogusu iki yerden izlenir. Birincisi  Isviçre'nin  Alp daglarindan, ikincisi Bingöl daglarinin Kala tepesinden seyredilir. Karliova ilçesine kadar yol asfalt, dagin zirvesine kadar stabilize yoldur. Dagin altina kadar arabayla gidildikten sonra zirveye 25-30 dakika yaya çikilir. Etrafta soguk su kaynaklari ve yesillikler görülür. Günes dogarken ilk etapta hafif bir kizartiyla belirir. Kizarti etrafta çok renkli güzellikler ve dekorlar yaratir. Daha sonra Insana korku veren bir kararti seklini alir. Kizarikliklar kor parçasi haline gelir. Kor parçasi içinde insan yüzünü andiran 3 büyük siyah leke belirir. Günes kararti halinde yavas yavas açilmaya baslar. Ufukta görülerek olusumunu tamamlamak üzere iken altin bir küre gibi görünmeye baslar. Döndükçe etrafa binlerce isik saçar. Insanoglunun daha önce görmedigi renkleri o anda görmek mümkündür. Gözlerde yasarma, isik saçma ve yaninda seyredemem gibi durumlar olur. Bu görkemli doga olayini anlatmada sözcükler bile yetersiz kalir. Bu ani kaçirmayin.

  Kaplıcalar (Kös Kaplicalari)
  Bingöl-Karliova karayolunun 20. km sinde olup yaz ve kis aylarinda ulasim saglanabilmektedir. Kaplicalarin 1 moteli, 1 oteli, 1 pansiyonu ikisi kapali olmak üzere 3 yüzme havuzu, lokantasi, çay bahçesi, araç parki bulunmaktadir. Yerli ve yabancilar burada dinlenmek, sifa bulmak için akin akin gelmektedir

  Kayak Evi
  Bingöl - Elazig karayolu üzerinde yol çati köyünde olup, Bingöl'e 22 km uzakliktadir. Kayak Evi Bingöl Gençlik  Spor il Müdürlügüne baglidir. Bina iki katli, kaloriferli ve 50 yatak kapasitelidir. Ayrica lokantasi, banyosu ve dinlenme yeri mevcuttur. Tele ski 44  askilidir. Kayak arabasi ve kayakla yürüyüs alani mevcuttur. Pistin uzunlugu 950 m. olup 100 m. genisligindedir. Her türlü kis sporlarina elverisli olup, kis sezonu boyunca halkin hizmetine açiktir.

  Cır Selalesi 

  Uzun dere köyünün adini aldigi derenin, Çir tasi adi verilen 100 m. yükseklikteki kayaligin ortasindan geçen güzel görünümlü bir selaledir. Su 50 m. yükseklikten alt tarafi kayalik olan dere yatagina düserken güzel bir görünüm arz etmektedir. Ilica bucagi merkezine 8 km. uzaklikta olan selaleye iki ayri yoldan gidilmektedir. Çir tasinin oldugu bölgede ayrica kayaliklar ve magaralar bulunmaktadir. Bu kayaliklarda daha çok yirtici kuslar yasar.

  Içmeler
  Bingöl-Genç karayolunun 9.km. sindedir. Kis mevsimi hariç diger mevsimlerde yerli ve yabancilar sabahtan aksama kadar su üzerinde büyük bir kalabalik olusturmaktadir. Söz konusu suyun, kronik romatizma, kadin hastaliklarinda ve böbrek taslarini düsürmeye yaradigi tespit edilmistir