Diyarbakır Tarihi Diyarbakır Resimleri
DİYARBAKIR'IN TARİHİ YERLERİ

Picture
Köprüler

Malabadi Köprüsü: Silvan ilçesi yakinlarinda Batman çayi üzerindedir. Dünyadaki tas köprüler içinde kemeri en genis olanidir.

Cami ve Kiliseler

Tarihi ve mimari özellikleri ile muhtesem olan Ulu Cami, Nebi Cami ve Safa Cami Diyarbakir'in en ünlü camilerdir. Selçuklu Sultani Melik Sah tarafindan yaptirilan Ulu Cami, orijinal dizayni ve hem Bizans hem de daha eski mimari malzemeleri kullanmasi ile ilginç olup Türkiye'nin en eski camilerindendir.

Diyarbakir'in 77 km dogusunda, Silvan'da 1185 yilinda yapilmis, zarif görünümlü Ulu Cami, kemer kapilari ifade eden ince tas kabartmalari ile görülmeye degerdir.

Diyarbakir Cami ve Kiliseleri


Diyarbakir'in önemli kiliseleri arasinda Mart Thoma , Meryem Ana, Kirklar Kilisesi ve Mart Pityon Kilisesi sayilabilir. Meryem Ana Kilisesi, sehirde kalan az sayidaki Süryani cemaati tarafindan halen kullanilmaktadir.

Ulu Cami (Merkez): Islam dünyasinda besinci Harem-i Serif olarak bilinmektedir. Diyarbakir Islam ordularinca fethedildikten sonra, ildeki en büyük Hiristiyan tapinagi Mar-Tama kilisesi, M.S. 639 yilinda camiye çevrilmistir. 1091'de Büyük Selçuklu Sultani Meliksah zamaninda tamir ettirilmistir. 1115 tarihinde meydana gelen deprem ve yanginda büyük hasar gören cami, 1240 yilinda halkin yardimiyla onarilmistir. Avlusundaki sadirvanlari, çesitli devirlere ait kitabeleri yönünden büyük deger tasiyan bu ilk Islam yapisi, kara taslarla insa edilmistir.

Anadolu'nun en eski camisi olan Ulu Cami, çevresindeki iki medrese ve diger yapilarla anitsal yapilar toplulugu olarak günümüzde de dikkat çekmektedir. Plan olarak 705-715 yillarinda insa edilen Sam'daki Ümmiye ve Emevi camilerine benzemektedir.

Behram Pasa Cami (Merkez): 13. Osmanli Valisi Behram Pasa tarafindan yaptirilan cami, Osmanli mimarisinin en güzel örneklerindendir. Caminin çok süslü minberi bir sanat harikasidir.

Seyh Matar Cami (Merkez): Dört ayakli minare ve cami, Akkoyunlu eseri olup 1500 yilinda Sultan Kasim tarafindan yaptirilmistir. Minare yekpare tas sütun üzerinde dört köseli olarak insa edilmistir. Sütunlarin üzerinde firinlanmis agaç kullanilmasi da minarenin özelliklerinden biridir. Bir inanisa göre yedi defa sütunlarin arasindan geçenin dilegi kabul edilirmis.

Safa Cami (Merkez):
1532 yilinda yapilan cami, Akkoyunlu eseridir. Eskiden bir kilif içinde muhafaza edildigi söylenen minaresi oldukça zariftir.

Meryem Ana Kilisesi (Merkez): VI. yy.dan kalma olup, zamanla birçok onarim görmüstür. Bizans devrinden kalma mihrabi, Roma biçimi kapisi ilgi çekicidir. Kilisede bazi azizlerin türbesi bulunmaktadir. Süryani Kadim Yakubi mezhebine ait olan kilisede bazi azizlerin tasvirleri bulunmaktadir.

Hanlar, Kervansaraylar

Diyarbakir, Tarihi Ipek Yolu'nun merkezlerinden olmasi sebebi ile önemli hanlara sahiptir. Deliller Hani, Hasan Pasa, Çiftehan ve Yeni Han'da geçmiste oldugu gibi günümüzde de hali, kilim ve gümüs isleme satan dükkanlar bulunmaktadir.

Kervansaray

Mimarisi ve iç yapisi ile görülmesi gereken yerlerden biri olan Kervansaray, bugün restore edilerek otel haline getirilmistir.

Kaplicalar

Çermik Termal Turizm Merkezi