Erzincan Tarihi Erzincan Resimleri
ERZİNCAN'IN TARİHİ YERLERİ

Picture
Erzincan, Dogu Anadolu Bölgesinde tarihi Ipek Yolu üzerinde kurulmus önemli bir yerlesim yeridir. Tunç Çagindan beri yerlesim yeri oldugu tespit edilen Erzincan'da; Urartu, Med, Pers, Hellen, Roma, Bizans, Selçuklu, ve Osmanli medeniyetlerinin izlerini görmek mümkündür.

Bu gün özellikle Urartu-Hitit döneminden kalan sehir kalintilari, kaleler, Selçuklu ve Osmanli döneminden kalan camiler, çesmeler, köprüler, kervansaraylar ilin kültürel yapisina isik tutmaktadir.

Erzincan, kültürel yapisi yaninda turizm için dogal güzellikleri ile de önem tasimaktadir. Yaylalari, daglari, akarsulari, gölleri ve dogal ormanlari yörenin dogal güzelligine renk katmaktadir. Bu doga ortami Erzincan'da bir takim sporlarin yapilmasina da imkan saglamistir. Munzur Daglarindaki dogal göllere ve yaylara yürüyüs, Firat'ta rafting , yamaç parasütü, kampçilik, kaya tirmanisi, kano sporu, camel trophy, Tercan ve Erzincan barajlarinda su kayagi ve kis sporlari gibi dogal sporlarin yaninda cirit sporu da Erzincan'da basari ile sürdürülmektedir.

Ilin kültür varliklari, spor ve dogal güzellikleri turizm potansiyelini olusturmaktadir. Etrafinda daglari, ortasinda baglari ve sehircilik alaninda örnek uygulamalari ile görülmeye deger güzelliktedir. Bu dogal güzelligi sosyal, kültürel ve endüstriyel tesislerle de süslemek Erzincan'i daha da ileriye götürecektir.

Dogal Kaynaklar

Il, cografi yapisi itibariyle genel olarak kis sporlari, su sporlari ve dogal güzellikleri olan mesire alanlari ile de turizm için çok yönlü özellikler tasimaktadir.

Erzincan kis turizmi için uygun iklim özelliklerine sahiptir. Dag sporlarinin yapilacagi 3.500 metre yüksekliginde daglar bulunmaktadir. Erzincan Baraj Gölü ve Tercan Baraj Gölünde su sporlari yapilmaktadir. Karasu Nehrinde rafting, Küçük Çakirman Köyünde yamaç parasütü, Esence Yedi Göllerde doga yürüyüsü ve dag bisikleti , kaya tirmanisi, kayak, dag kamplari, selale buzul tirmanisi,cirit ve camel trophy diger turizm aktivitelerini olusturmaktadir.

Ilin turizm potansiyelleri çesitli turizm kullanimlari açisindan bakildiginda çesitlilik göstermektedir. Dogal mesire alanlari, Girlevik Selalesi, Bayirbag-Degirmen önü, Pahnik Çayi ve çevresi Karakaya-Çermik, Eksisu, Beytahti,Mecidiye, Tercan ve Erzincan Baraj Gölü çevresi, Kemah Soguksular gibi mesire alanlari dogal güzellikleri olusturmaktadir.

Tarihi eserlerden Tercan Mama hatun Kervansarayi ve Türbesi, Kemah Kalesi ve Sultan Melik Türbesi, Altintepe Urartu kalintisi, Erzincan Kalesi, tarihi hamamlar önem tasimaktadir

Yaylalar

Dumanli Yaylasi, Refahiye ilçe merkezinin hemen üzerinden baslayip, güneye dogru uzanan bir alan içerisindedir. Çam ormanlariyla kaplidir. Dogal güzelligi, temiz havasi, bol soguk su kaynaklari, av hayvanlari ve kamp imkanlari ile yaz ve kis turizmine açiktir. Ayrica; Esence Yedigöller, Ergan Dagi üzerinde Melenkoç Yaylasi, Bayirbag Çamlik ve Soganli Yaylalari bulunmaktadir. Her yil Esence Dagi ve Yedigöllere dag tirmanisi yapilmaktadir. Bayirbag Tekçam yaylasina yürüyüs ve kamp, Yaylabasi Ardiçli gölü mevkiinde yürüyüs ve kaya tirmanisi ve tüm izcilik faaliyetleri yapilmaktadir.

Su Kaynaklari

Erzincan ili su kaynaklari bakimindan son derece zengindir. Firat'in en önemli iki kolundan biri olan Karasu nehri, Erzincan arazisini diyagonal olarak Kuzey Dogudan Güney Batiya dogru keser ve kuzeydeki Kesis daglari ile Güneyindeki Munzur Daglarini bir çizgiyle birbirinden ayirir. Ilin dogu ucundaki Tercan vadisinde, Kesis daglarindan asagiya akan Çayirli çayi, Erzincan vadisinde Mercan, Kom, Pahnik, Sürperen ve Çardakli çaylari, Firat'in Karasu kolunu besleyen önemli çaylardir.

Erzincan' da bulunan göller; Çayirli ilçesi içinde bulunan Yedigöller Aygir gölü, Kemaliye ilçesindeki Kadi gölü ile Munzur gölü, Erzincan Baraj Gölü ve Tercan Baraj gölüdür. Ilin su kaynaklari, dag zirveleri ve gölleri açisindan bu denli zengin olmasi rafting su sporlari, yamaç parasütü ve kayak turizmini içine alan zengin bir kis ve dag turizmi potansiyelinin olusmasina neden olmaktadir.

Son yillarin en çok ilgi gören alternatif doga sporu olan rafting için degisken fakat her mevsim yeterli debisi ile ve farkli rapitleri ile Firat nehri en uygun özellikleri tasimaktadir. Nisan ve mayis aylarinda Avrupanin en zor parkurlarindan birini olusturan Firat, tamamen dogal ortamda tabiatla mücadele zevkini en yüksek düzeyde yasamayi tercih edenler için essiz bir olanak saglar. 6 ve 10 kisilik raftlar ve tüm emniyet ekipmani deneyimli rehberler esliginde gerçeklestirilen turlar doga tutkunlarinin ilgisini çekmektedir.

Rafting ve kano parkuruna ulasim kolay olup, Erzurum-Erzincan karayolu üzerindedir. Erzincan Il merkezine 40 km mesafede Firat nehrinin bir kolu olan Karasu üzerinde, Sansa deresinde rafting sporu yapilmaktadir